Onlangs hadden wij het genoegen om kennis te mogen maken met de vrijwilligers van Aut & Out, een initatief dat ontstaan is vanuit mensen met autisme. Zij richten zich tot LGBTQIA+ volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Zij organiseren op regelmatige basis evenementen, waarvan ze tal van topics aankaarten. Graag neem ik jullie mee in het verhaal van de vrijwilligers achter Aut & Out.
Wie is Aut & Out, en waarvoor staan jullie?
Eva D: Wij organiseren bijeenkomsten voor LGBTQIA+ volwassenen met een diagnose autisme of vermoeden van autisme. De activiteiten van Aut & Out worden met andere woorden georganiseerd voor en door queer volwassenen met autisme. Wij houden ons bezig met ontmoetingen, belangenbehartiging en zichtbaarheid van onze doelgroep in België. Ook als je nog twijfelt aan je geaardheid, of een vermoeden van autisme hebt, ben je bij ons meer dan welkom.Hebben jullie een specifiek doelpubliek?
Eva D: De bijeenkomsten zijn gericht op volwassenen (vanaf 18 jaar) met een normale of hoogbegaafdheid. Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking zijn in principe welkom, maar houden er best rekening mee dat Aut & Out georganiseerd wordt door vrijwilligers die zelf tot de doelgroep behoren. Er zijn geen maatschappelijk werkers bij Aut & Out. Het is daarom belangrijk dat je zelfstandig mee kan doen in de groep. De ‘Aut van Aut & Out staat voor autisme en de ‘Out’ staat garant voor coming out. Wij zijn toch de eerste vereniging die zich richt tot deze combinatie. Gelukkig zijn er verenigingen voor mensen met autisme en zijn er verenigingen die zich inzetten voor ieder die zich onder de regenboogparaplu bevindt. Maar de combinatie is een nieuw gegeven. Omdat er nog geen algemeen bewustzijn is voor hun specifieke Intersectionaliteit.Hoe hard leeft de topic over gender en identiteit?
Eva D: De gespreksonderwerpen zoals gender, genderidentiteit, genderexpressie, de zoektocht naar je eigenheid en het verschil tussen seksuele en romantische aantrekking leeft ontzettend hard binnen Aut & Out. Onze doelgroep heeft nood aan een community. Tot op heden hebben we een verscheidenheid aan deelnemers. Velen onder ons vonden dat op heden weinig aansluiting bij activiteiten van autisme verenigingen of LGBTQIA-organisaties. Deze verenigingen zijn doorgaans heel verwelkomend, maar er zijn te weinig activiteiten die rekening houden met autisme en daardoor ligt de drempel om deel te nemen hoger. Vaak zijn er heel veel prikkels, zoals op feestjes, of ligt de nadruk op het sociale en dat is voor sommigen moeilijk. Daarnaast heb je bij activiteiten voor mensen met autisme vaak het probleem dat je jezelf moet verklaren of dingen uitleggen. Bij Aut & Out ben je in een omgeving waar je niets moet uitleggen (zelfs bij het kennismakingsrondje), dat is rustgevend. Voor elke maandelijkse bijeenkomst wordt er een thema vastgelegd en een leidraad opgesteld. Zo kunnen leden zelf beslissen of het onderwerp hen interesseert en zich voorbereiden. We hechten belang aan een woordje-vooraf. We leggen nog eens uit hoe de planning er uit ziet, we houden rekening met een duidelijke structuur en we houden ons bewust bezig met het onthalen van nieuwe deelnemers. Het internet is een plaats waar we ons gema kkelijker kunnen uitdrukken. Online moet je je geen zorgen maken over oogcontact, je kan nadenken over wat je wil zeggen voor je het neerschrijft, etc. Informatie is ook sneller en gemakkelijker toegankelijk. Het enige nadeel is dat het geen fysieke gemeenschap is waar je terecht kan. Daarom is het zo belangrijk dat er groepen zijn zoals Aut & Out, zodat je ook in de realiteit een netwerk hebt waar je op kan terug vallen. Ik vind het ontzettend boeiend om op te merken hoe hard de achtergrond of thuissituatie verschilt bij onze deelnemers. We hebben ‘andere’ dubbele coming-out ervaringen. Op basis van geaardheid, gender of omdat we verschillende uitdagingen aangaan of mee geconfronteerd worden. We hebben vooral een gemeenschappelijk kwetsbare beleving omtrent vooroordelen en afwijzing. Niet enkel over hun seksualiteit of genderidentiteit maar ook over hun autisme. We hebben de indruk dat seksualiteit sneller aanvaard wordt dan autisme, zowel op het werk als in sociale context. Autisme is vaak lastiger uit te leggen. De ideeën die mensen over autisme hebben zijn vaak niet up-to-date. Er zijn nog heel wat misverstanden, zelfs bij mensen die iemand met autisme is hun omgeving hebben.Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht?
Eva D: Allereerst voor een luisterend oor en het gevoel van oprecht welkom geheten te worden. Aut & Out wil vooral een veilige platform bieden om te praten, te leren en elkaar te steunen. We hopen met Aut & Out de wereld een beetje verdraagzamer te maken. We richten ons op autisme en LGBTQIA+, maar het gaat verder dan dat. Iedereen zou moeten kunnen aangeven als iets moeilijker gaat, zonder te moeten verklaren waarom of hoe. Respecteer gewoon elkaars grenzen. Elkaar een hart onder de riem te kunnen steken is zo veel waard. Gezien ons doelpubliek wordt er regelmatig gesproken over gender en de zoektocht naar je eigenheid. We heten iedereen welkom om mee te doen aan dit gesprek maar willen erop wijzen dat we geen datingorganisatie zijn. De vrijheid en veiligheid om te praten over zichzelf is iets anders dan de zoektocht naar een date. Voor dit laatste bestaan voldoende andere kanalen.Onze boodschap naar de buitenwereld is “Let’s meet halfway, in our common universe”