Daar komen de feestdagen terug aan, een best wel drukke en overweldigende periode voor autistische personen en kinderen. Voor hen brengt dit vaak extra stress en prikkels met zich mee. Er speelt zo veel af rondom hen wat heel chaotisch kan overkomen. Maar hoe kan je hen extra voorbereiden zodat dit beter controleerbaar is voor hen? Hieronder geven wij tal van tips mee om dit eenvoudig te kunnen overbruggen.
-
Maak een kalender van de feestdagen
Op voorhand een kalender maken met alle activiteiten er op zorgt voor extra voorspelbaarheid dus ook meer structuur en rust. Vermeld er ook zeker op wanneer het vakantie is, welke dag is het feest, wanneer mogen de cadeautjes open etc.
-
Zorg voor een dagoverzicht
Niet alleen een kalender is belangrijk, maar ook een overzicht van hoe een bepaalde dag – zoals het kerstfeest – eruitziet, kan rust brengen en stress verminderen.
Wat is zeker belangrijk hierop?
- Wanneer vertrek je naar het feest?
- Wie zal er allemaal zijn? Waar gaat iedereen zitten?
- Wanneer is het tijd voor de cadeautjes?
- Wanneer is het tijd om te eten en wat staat er op het menu? Wat doe je als je iets niet lust?
- Over wat kun je praten?
- Wanneer ga je weer naar huis?
-
Bereid ook de cadeautjes voor.
De meeste kinderen zijn dol op cadeautjes, maar voor personen met autisme kunnen verrassingen gelijk staan aan stress. Het is dus nuttig om een aantal dingen op voorhand te bespreken:
- Wil je kind een verrassing of liever niet?
- Vraag wat hij of zij graag wil of koop eventueel samen het cadeautje.
- Geef duidelijk aan wanneer het cadeautje gegeven wordt en of er al meteen mee gespeeld mag worden of niet. Bespreek ook of andere kinderen mee mogen spelen met de cadeautjes.
- Het kan nuttig zijn om speelgoed op voorhand al in elkaar te steken.
- Is het een verrassing en is je kind er niet blij mee? Geef dan aan hoe hij kan reageren.
-
Voorzie een vluchtplan
Drukte, stress of vermoeidheid kan voor mensen met autisme moeilijkheden opleveren. Een zogenaamd ‘vluchtplan’ geeft hen duidelijkheid en rust. Bespreek op voorhand wat ze kunnen doen als ze bijvoorbeeld ruzie hebben met een ander kindje, het eten niet lekker vinden of graag naar huis willen.
-
Geef vertrouwen
Stress duikt vaak de kop op omdat er zoveel te doen valt in deze drukke periode. Ook negatieve ervaringen in het verleden kunnen meespelen. Het is dus belangrijk dat jij vertrouwen uitstraalt en ervan uitgaat dat het goed gaat verlopen.
Minstens even belangrijk is het om je kind voorop te plaatsen en tegen bepaalde sociale verwachtingspatronen in te gaan als het nodig is. Enkele dingen die je kunt doen:
- Tijd inkorten. Je hoeft namelijk niet de hele tijd op het feestje te blijven.
- Op voorhand vragen naar het menu.
- Je kind een andere plaats toewijzen.
- Samen even van het feest verdwijnen om tot rust te komen.
- Comfortabele kledij uitkiezen en vertrouwde muziek meenemen.
- Aangeven dat het niet verplicht is om knuffels of een kus te geven.
Vergeet vooral ook niet te vragen wanneer het feest voor hem of haar geslaagd. Verlies jezelf ook niet uit het oog!