Hulpverlening Informatie Kinderen

Je kind uitleggen wat autisme is, hoe begin je hier aan?

uitleggen wat autisme is
Je kan op heel wat manieren uitleggen wat autisme nu precies inhoud, maar hoe kunnen we dat doen op de manier dat uw kind dit het beste zal begrijpen? Je dient ook rekening te houden met de leeftijd van je kind, maar ook met het karakter en waar het autisme zich vooral uit. Bij kinderen is het heel belangrijk om uit te leggen dat ‘de diagnose autisme’ niet slecht of fout is. Benadruk ook zeker en vast de positieve kanten van autisme, en dat ze er niet alleen voor staan, dat er altijd mensen zijn die kunnen helpen in moeilijke situaties.

Maar wat doen de meeste ouders dan?

Hiervoor reiken we je graag een aantal concrete voorbeelden aan hoe anderen het vaak aanpakken:
  • Met uw autisme heb je hele specifieke interesses en daar ben je dan heel slim in.
  • Je hoofd werkt anders, en anders is zeker goed maar soms wel vervelend en dan zijn wij er om je te helpen.
  • Anderen denken anders, maar dan kan je samen dingen oplossen.
  • Deze dingen kan jij heel goed, met deze dingen heb je soms iets meer werk dan andere kindjes. Maar daar help ik je bij.
  • Het is handig om in te pikken waar het kind mee bezig is. Bijvoorbeeld sociale interacties, anders denken, sneller boos of verdrietig zijn. Over duidelijkheid en structuur.
  • Jouw hoofdje werkt anders, net zoals bij een klasgenootje dat een bril draagt. Dat je daardoor soms dingen anders doet dan de meeste kinderen, en dat is even goed als de andere kinderen.

Uitleg over autisme aan andere familieleden.

Uitleggen aan andere familieleden wat autisme inhoudt, de voor en nadelen is voor velen anders, de ene zal er beter mee om kunnen dan de andere.
  • Een voordeel kan zijn dat andere familieleden herkennen wat er gebeurd zodat ze er rekening mee kunnen houden.
  • Een nadeel is dat familieleden of betergezegd andere gezinsleden het gevoel kunnen krijgen dat alles alleen nog rond autisme draait en dat ze zich steeds moeten aanpassen aan deze situaties.
Sommigen kiezen er vaak voor om niks te vertellen aan gezin- of familieleden, het nadeel hieraan is dan ook dat anderen vaak wel merken dat er iets gaande is maar het niet kunnen kaderen. Vaak leid dit ook tot onbegrip. Voorbeelden hoe je dit aan gezin- en familieleden kan uitleggen.
  • Onze zoon /dochter / broer / zus is een beetje bijzonder net als elk van ons, maar dan een beetje anders. We trekken hem / haar niet voor, maar soms moeten we andere regels stellen omdat het nodig is.
  • Ik gebruik niet vaak het woord autisme, maar leg uit dat ons familielid moeilijk tegen veranderingen kan.
  • De hersenen van je broer / zus werken anders, waardoor zij / hij soms dingen anders doet, of anders reageert en dit is helemaal niet raar of fout.

Maar wat helpt er bij de uitleg over autisme?

Voor de uitleg kan je allerlei hulpmiddelen gebruiken zoals boeken over autisme, lees deze dan ook zeker eerst vooraf. Niet alles zal ook van toepassing zijn. Bijvoorbeeld dat veel kinderen met autisme gepest worden, zo kan je kind gaan denken dat pesten bij autisme hoort, en dit kan tot moeilijke situaties leiden. Je kan hier ook creatief mee aan de slag gaan en bijvoorbeeld samen een boek maken of een spel met de uitleg over autisme in verwerkt, of samen een tekening. Hieronder een lijst met tal van inspiratie: Aangeboden door Participate! Broers en zussen: Crisis & preventie: Financiën: Medische aspecten: Onderwijs: Ontwikkeling stimulieren: Op adem komen:

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar de inhoud