Ervaringen

Een goede structuur en voorspelbaarheid is essentieel

Structuur en voorspelbaarheid
Je kent het wel de onzekerheden & plotse veranderingen wat heel moeilijk is bij personen met autisme vandaar uit is een goede structuur en voorspelbaarheid heel belangrijk.. Daarnaast doet het heel wat bij ons en in ons hoofd. Pure chaos, helemaal van streek. Maar hoe kunnen we hier mee leren beter om te gaan? In deze blog ga ik dieper in op persoonlijke ervaringen en hoe ik er mee omga.

Onzekerheid en geen duidelijke structuur

Bij Autisme is het uitermate belangrijk dat er een goede structuur aanwezig is en dat deze ook gehanteerd word. Je kan dit op verschillende manieren goed georganiseerd krijgen, maar wel belangrijk om er bij te vertellen is dat er best rekening gehouden word met wat bufferruimte voor als iets uitloopt. Zo verminder je de stress dat de volgende activiteit niet op tijd gehaald zal worden. Daarnaast heb je nog de auti klokken voor timing te meten en te visualiseren. Zelf heb ik ook steeds een nood aan een goede structuur en planning, ik gebruik dan ook mijn agenda intensief op mijn telefoon waarin alles gepland staat, afspraken, de shifts van mijn werk, wanneer ik exact wat zal doen staat er in met een concreet tijdslot. Zodra dit weg valt veranderd alles in chaos en verlies ik mezelf helemaal. De onzekerheid slaat toe op de gehele lijn van mijn dagelijks functioneren wat het dan ook moeilijk maakt om nog tot iets te komen. Dit zorgt bij mij ook voor extra vermoeidheid maar ook rusteloze nachten.

Hoe maak je concrete planningen met ruimte voor kleine veranderingen binnen je structuur?

Graag werk ik met de app DayMate om mijn planning op te maken en de structuur te bewaken, het is eenvoudig in gebruik en heeft een goede gebruikerservaring. Je kan deze volledig gratis gebruiken. Heb je graag dat er extra personen je planning en overzichten kunnen volgen kunnen begeleiders toegevoegd worden maar daarvoor heb je de premium versie nodig die kost een € 12 op jaarbasis. Dit bedrag is minimaal voor de rust die je creëert voor je zelf in je planningen. Je kan eenvoudig een icoon toevoegen aan elke activiteit een begin en eindtijd. En de taken die er bij horen kan je toevoegen zodoende je die kan afvinken als deze klaar zijn. Wat ik wel doe als ik externe activiteiten heb zoals een doktersbezoek reken ik altijd extra tijd rekening houdend dat dit kan uitlopen door externe factoren. Voorgaande afspraken kunnen uitlopen, je eigen visite loopt wat uit. Langer onderweg dan gepland. Zo heb je voldoende marge voor je volgende activiteit kan starten en raakt je structuur niet nodeloos over hoop. Voor eigen activiteiten zet ik de planning dan heel strak, de tijd in het verleden heeft me ook inzicht gegeven in hoe lang ik over bepaalde zaken doe.

Voorspelbaarheid is essentieel

Voorspelbaarheid lijkt voor veel mensen niet van belang maar wij als personen met autisme hebben hier een grote nood aan en dit op alle aspecten van ons leven. Gaan we ergens naar toe dan willen we zoveel mogelijk informatie op voorhand zodoende we ons een concreet beeld kunnen vormen wat ons te wachten staat. Maar ook binnen relaties, vriendschappelijk, liefde en familie is die voorspelbaarheid belangrijk en goede afspraken zijn daar een groot onderdeel in. Naar mate je verder groeit wordt dit natuurlijk iets eenvoudiger maar blijft het wel noodzakelijk.

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar de inhoud