Informatie

Hoe Apple- en Android-apparaten kunnen bijdragen aan een comfortabeler leven met meer focus en rust voor mensen met autisme

Hoe Apple- en Android-apparaten kunnen bijdragen aan een comfortabeler leven met meer focus en rust voor mensen met autisme

Als expert op het gebied van autisme begrijp ik dat dagelijkse prikkels, taken en onverwachte veranderingen voor mensen met autisme extra uitdagend kunnen zijn. Technologische hulpmiddelen, zoals smartphones en smartwatches, bieden echter tal van mogelijkheden om het leven comfortabeler te maken. In dit artikel bespreek ik hoe je je Apple iPhone, iWatch, Android-telefoon of -smartwatch kunt inzetten om je focus te verbeteren en meer rust te ervaren.

1. Structuur en routines met herinneringen en agenda’s

Voor veel mensen met autisme is voorspelbaarheid en structuur essentieel om de dag zonder overprikkeling door te komen. Een van de eenvoudigste maar meest effectieve manieren om je apparaten in te zetten, is door gebruik te maken van de Herinneringen-app (iPhone) of Google Keep (Android). Hiermee kun je dagelijkse taken en routines instellen, zoals:

  • Herinneringen voor maaltijden of het nemen van medicijnen.
  • Taken opdelen in kleinere stappen, zodat je niet overweldigd raakt door één grote taak.
  • Regelmatige pauzes inplannen om vermoeidheid en overprikkeling te voorkomen.

Je kunt zelfs vaste routines creëren met behulp van de agenda’s op je apparaten. De Kalender-app (iPhone) of Google Agenda (Android) laat je terugkerende gebeurtenissen plannen, wat helpt om overzicht en voorspelbaarheid te behouden.

2. Slimme meldingen voor minder afleiding

Mensen met autisme kunnen gevoelig zijn voor prikkels, en constant oplichtende meldingen kunnen veel afleiding en onrust veroorzaken. Gelukkig bieden zowel iPhones als Android-telefoons opties om meldingen op een slimme manier te beheren:

  • Niet Storen-modus: Gebruik deze functie om gedurende specifieke tijden van de dag meldingen te onderdrukken. Bijvoorbeeld tijdens werk of ontspanningstijd.
  • Focus-modus (iPhone) of Digital Wellbeing (Android): Hiermee kun je meldingen filteren en alleen de apps en contacten laten doorkomen die op dat moment belangrijk zijn.
  • Taptic Engine op de iWatch: Door subtiele trillingen in te stellen in plaats van geluiden of lichtmeldingen, kunnen mensen met autisme minder snel overprikkeld raken, terwijl ze toch op de hoogte blijven van belangrijke meldingen.

3. Stapsgewijze begeleiding met timers en stopwatch

Timers en stopwatches kunnen nuttige tools zijn om focus te behouden en taken binnen een bepaalde tijd af te ronden. Mensen met autisme kunnen baat hebben bij visuele of auditieve timers die hen helpen om gedurende korte tijdsblokken geconcentreerd te blijven.

  • Pomodoro-techniek: Gebruik een timer om periodes van geconcentreerd werken (bijvoorbeeld 25 minuten) af te wisselen met korte pauzes. Dit helpt om focus te behouden zonder overweldigd te raken.
  • Smartwatches zoals de iWatch of Android Wear kunnen trillingen gebruiken om je te laten weten wanneer een tijdsblok voorbij is, zodat je niet voortdurend op de klok hoeft te kijken.

4. Mindfulness en ontspanning

Een belangrijk aspect van rust vinden is het bewust nemen van momenten van ontspanning en mindfulness. Dit kan extra belangrijk zijn voor mensen met autisme, die soms moeite hebben met het herkennen en reguleren van stresssignalen. Gelukkig bieden zowel iPhones als Android-apparaten hier uitstekende ondersteuning voor:

  • Breathe-app (iWatch) en soortgelijke apps op Android helpen je om bewust ademhalingssessies te doen. Regelmatige ademoefeningen kunnen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en overprikkeling te verminderen.
  • Meditatie-apps zoals Headspace en Calm bieden begeleide meditaties en ontspanningsoefeningen, waarbij je op elk moment van de dag een pauze kunt nemen voor een paar minuten rust.

5. Locatiegebaseerde herinneringen en veiligheid

Mensen met autisme kunnen zich soms ongemakkelijk voelen in nieuwe of drukke omgevingen. Apparaten zoals de iWatch of Android-smartwatches hebben echter handige functies die kunnen helpen met navigatie en veiligheid:

  • Locatiegebaseerde herinneringen: Stel je voor dat je bij een bepaald gebouw of een specifieke winkel iets moet doen. Je kunt een herinnering instellen die afgaat zodra je die locatie bereikt, zodat je minder hoeft te onthouden en meer op je routine kunt vertrouwen.
  • SOS-functies: Zowel iPhones als Android-apparaten bieden noodgevallen-SOS-functies. Dit kan geruststelling geven wanneer je je in een oncomfortabele situatie bevindt, omdat je altijd snel hulp kunt inschakelen.

6. Geluidsbeheersing en gehoorbescherming

Veel mensen met autisme ervaren overgevoeligheid voor geluiden, wat in drukke omgevingen kan leiden tot stress en overprikkeling. Gelukkig kunnen iPhones en Android-apparaten helpen om geluiden beter te beheren:

  • Noise Cancellation (in combinatie met Apple AirPods of andere draadloze koptelefoons) kan achtergrondgeluiden verminderen en zo een rustiger geluidsomgeving creëren.
  • Volumebeheersing via de instellingen op je telefoon kan je helpen om het geluidsniveau van meldingen, muziek of telefoongesprekken aan te passen, zodat het comfortabel blijft.

Conclusie

Technologie is een krachtig hulpmiddel dat het leven van mensen met autisme kan verbeteren, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. Door je Apple- of Android-apparaten in te stellen om structuur, rust en veiligheid te bieden, kun je meer focus en balans in je dagelijks leven ervaren. Het beheren van prikkels en het ondersteunen van routines door middel van slimme herinneringen, timers, en mindfulness-apps, helpt je om in een drukke wereld je eigen rust te vinden.

Heb je nog meer tips nodig over hoe je je apparaten kunt inzetten voor jouw specifieke behoeften? Laat het weten!

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.