Informatie

Samen Tegen Pesten en Voor Respect

STIP IT Samen tegen pesten

STIP IT: Samen Tegen Pesten en Voor Respect

n België gaat er jaarlijks veel aandacht naar het bestrijden van pesten, en dit is van levensbelang, zeker voor mensen met autisme. Pesten kan een enorme impact hebben op het leven van een kind of volwassene, vooral wanneer iemand zich al anders voelt of moeilijker begrepen wordt door de omgeving. De STIP IT-campagne richt zich op het bevorderen van respect en het stoppen van pesten, een initiatief dat wij als Autisme België volledig ondersteunen.

Wat is STIP IT?

STIP IT is een campagne tegen pesten, bedacht door Ketnet en STIP IT Vlaanderen. Het doel van deze campagne is om jongeren, scholen en gemeenschappen te betrekken bij het uitdragen van een positieve boodschap van respect en verbondenheid. STIP IT vraagt mensen om vier stippen op hun hand te zetten, elk met een eigen betekenis:

  1. Ik vind pesten niet oké.
  2. Ik zal niet pesten.
  3. Ik kom op voor anderen die gepest worden.
  4. Ik vraag hulp als ik het zelf niet kan oplossen.

Door deze stippen te tekenen, geven jongeren (en volwassenen) het signaal af dat ze tegen pesten zijn en dat ze streven naar een wereld waarin iedereen geaccepteerd wordt voor wie hij of zij is.

Waarom is deze campagne belangrijk voor mensen met autisme?

Pesten treft iedereen, maar kinderen en volwassenen met autisme zijn helaas vaker het slachtoffer. Ze worden soms niet goed begrepen door hun leeftijdsgenoten en voelen zich daardoor sneller buitengesloten. Dit kan leiden tot eenzaamheid, angst en zelfs depressie. Het belang van een campagne als STIP IT is dus nog groter voor hen. Door bewustwording te creëren rondom pesten, specifiek voor kwetsbare groepen zoals mensen met autisme, kunnen we een wereld creëren waarin respect voor diversiteit de norm is.

Hoe kunnen we allemaal helpen?

  • Ondersteun STIP IT: Doe mee door de vier stippen op je hand te zetten en de boodschap te verspreiden. Samen maken we duidelijk dat pesten onacceptabel is.
  • Luister en ondersteun: Luister naar mensen met autisme en hun ervaringen. Sta open voor gesprekken over hoe zij de wereld beleven en hoe we allemaal samen een veiligere omgeving kunnen creëren.
  • Kom op voor elkaar: Als je merkt dat iemand gepest wordt, kom dan op voor die persoon. Vraag om hulp als je dat nodig hebt, en bied je steun aan.

De kracht van samenhorigheid

STIP IT geeft een krachtig signaal af: samen staan we sterker tegen pesten. Door als gemeenschap te laten zien dat we pesten afkeuren en dat we elkaar willen ondersteunen, kunnen we positieve verandering teweegbrengen. Voor mensen met autisme kan dit een wereld van verschil maken. Laten we samen zorgen voor een respectvolle en veilige omgeving, waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien.

Doe jij ook mee? Zet de stippen op je hand en laat zien dat jij voor respect en tegen pesten bent!

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.