Informatie

Terug naar School: Hoe Bereid Je Je Voor? 10 Concreet Tips

Voorbereiden op terug naar school

De zomervakantie is bijna voorbij, en het is tijd om je voor te bereiden om weer terug naar school te gaan. De overgang van relaxte zomerdagen naar het schoolritme kan uitdagend zijn, maar met een goede voorbereiding kun je stress minimaliseren en het schooljaar sterk beginnen. Hier zijn 10 concrete acties die je kunt ondernemen om je optimaal voor te bereiden op het nieuwe schooljaar.

1. Stel je slaapritme opnieuw in

Tijdens de vakantie verandert je slaapritme vaak, wat prima is als je geen vroege verplichtingen hebt. Maar naarmate de eerste schooldag nadert, is het verstandig om weer op tijd naar bed te gaan en vroeg op te staan. Begin hier minstens een week voor het schooljaar mee, zodat je lichaam de tijd heeft om zich aan te passen.

Actie: Stel een wekker in voor een vast tijdstip in de ochtend en zorg ervoor dat je elke avond op een vast tijdstip naar bed gaat.

2. Controleer je schoolbenodigdheden

Een georganiseerde start maakt het schooljaar een stuk makkelijker. Bekijk welke spullen je nog hebt van vorig jaar en wat je nieuw moet aanschaffen. Denk hierbij aan schriften, pennen, potloden, een rekenmachine, en eventuele specifieke benodigdheden voor bepaalde vakken.

Actie: Maak een lijstje van wat je nodig hebt en plan een winkeldag om alles in huis te halen. Vergeet niet om ook je schooltas en etui te controleren.

3. Organiseer je werkplek

Een opgeruimde en georganiseerde werkplek helpt je om je beter te concentreren en productiever te zijn. Zorg ervoor dat je een vaste plek hebt waar je rustig huiswerk kunt maken en studeren. Houd deze plek schoon en vrij van afleidingen.

Actie: Ruim je bureau op, gooi oude papieren weg en zorg ervoor dat alle benodigde materialen binnen handbereik liggen.

4. Herzie je schoolrooster

Voordat de eerste schooldag begint, is het handig om je rooster goed te bekijken. Dit helpt je om je mentaal voor te bereiden op wat komen gaat en zorgt ervoor dat je weet welke boeken en materialen je op welke dagen nodig hebt.

Actie: Print je rooster uit en hang het op een zichtbare plek, zoals boven je bureau of op de koelkast.

5. Stel doelen voor het schooljaar

Het stellen van doelen kan je motiveren en richting geven. Denk na over wat je dit jaar wilt bereiken, zoals betere cijfers, deelname aan buitenschoolse activiteiten, of het verbeteren van je studievaardigheden.

Actie: Schrijf je doelen op en verdeel ze in kleinere, haalbare stappen. Bespreek ze eventueel met een ouder, mentor of leraar voor extra steun.

6. Kies een nieuwe agenda of planner

Een goede agenda helpt je om deadlines, toetsen en andere verplichtingen bij te houden. Kies er een die bij je past en waar je gemotiveerd van raakt om hem dagelijks te gebruiken.

Actie: Investeer in een agenda of planner en begin met het invullen van belangrijke data, zoals vakanties, toetsweken en deadlines.

7. Oefen je studievaardigheden

Om weer in het ritme van leren te komen, kun je alvast wat oude stof herhalen of oefeningen maken. Dit helpt om je hersenen weer in de leerstand te krijgen en voorkomt dat je overweldigd raakt door nieuwe informatie.

Actie: Plan een paar momenten in de week om door je oude aantekeningen te bladeren of een samenvatting te maken van het afgelopen jaar.

8. Communiceer met je vrienden

De overgang naar school wordt makkelijker als je er niet alleen voor staat. Neem contact op met vrienden om plannen te maken voor de eerste schooldag. Samen voorbereiden kan ook motiverend werken.

Actie: Stuur je vrienden een berichtje en spreek af om samen naar school te gaan of om samen schoolspullen te kopen.

9. Zorg voor een goede maaltijdplanning

Een voedzaam ontbijt en een gezonde lunch zijn essentieel om je energie op peil te houden. Denk vooruit over wat je gaat eten en zorg ervoor dat je alles in huis hebt.

Actie: Maak een weekmenu voor het ontbijt en de lunch en zorg dat je gezonde snacks bij de hand hebt voor tussendoor.

10. Ontspan en geniet van je laatste vakantiedagen

Tot slot, vergeet niet om ook nog even te ontspannen voordat de drukte begint. Laad jezelf op door iets te doen waar je blij van wordt, zoals een dagje uit, sporten, of gewoon relaxen met een goed boek.

Actie: Plan iets leuks in voor je laatste vakantiedagen, zodat je met nieuwe energie aan het schooljaar kunt beginnen.

Met deze concrete acties ben je goed voorbereid om weer terug naar school te gaan. Een goede voorbereiding helpt je om het jaar zelfverzekerd en georganiseerd te beginnen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: leren en groeien. Succes!

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.