Informatie

Waregem Koerse: Een Inclusief Evenement voor Iedereen, met Speciale Aandacht voor Personen met Autisme

Waregem Koerse, een van de meest iconische paardensportevenementen in België, staat al meer dan 170 jaar bekend om zijn rijke traditie, spanning en glamour. Jaarlijks trekt het evenement duizenden bezoekers aan, variërend van paardenliefhebbers tot gezinnen die genieten van de unieke sfeer. Wat Waregem Koerse de afgelopen jaren echter nog bijzonderder maakt, is de toenemende aandacht voor inclusie, met name voor personen met autisme. Dit jaar wordt dat nogmaals onderstreept door de organisatie van een speciale prikkelarme foor.

Traditie en Innovatie Hand in Hand

Waregem Koerse vindt traditioneel plaats op de laatste dinsdag van augustus en biedt een mix van steeplechase-races, sociale bijeenkomsten en feestelijkheden, wat het een unieke plek geeft in de Belgische culturele kalender. De elegantie van de paarden, de spanning van de races en de kleurrijke hoedenparade zijn slechts enkele van de hoogtepunten die bezoekers telkens weer terugbrengen.

Maar naast het behouden van deze tradities, heeft Waregem Koerse ook een voortrekkersrol aangenomen in het toegankelijker maken van het evenement voor een breder publiek. Inclusie staat hoog in het vaandel, en dat blijkt uit de verschillende initiatieven die zijn genomen om het evenement geschikt te maken voor iedereen, inclusief personen met autisme.

Prikkelarme Foor op 23 Augustus: Een Rustige Ontsnapping

Een van de meest opmerkelijke initiatieven dit jaar is de organisatie van een prikkelarme foor op vrijdag 23 augustus van 14.00u. tot 16.00u. Tijdens deze twee uur worden de attracties aangepast om een rustige en aangename omgeving te creëren. De molens draaien trager, het licht is gedimd en het geluid wordt tot een minimum beperkt. Dit maakt het mogelijk voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, zoals personen met autisme, om op een ontspannen manier van de foor te genieten.

Samenwerking met Experts

De prikkelarme foor is het resultaat van een nauwe samenwerking met Inter, een organisatie die zich inzet voor toegankelijkheid, en vzw Victor, een organisatie die zich richt op de ondersteuning van personen met autisme en hun gezinnen. Dankzij hun waardevolle tips en adviezen is de foor zorgvuldig ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van deze doelgroep.

Voorbereiding en Duidelijke Communicatie

Om bezoekers met autisme en hun begeleiders nog beter te ondersteunen, is er een speciaal plan opgesteld dat online beschikbaar is. Dit plan bevat foto’s en gedetailleerde uitleg per kraam, zodat bezoekers zich goed kunnen voorbereiden op hun bezoek aan de foor. Door deze informatie vooraf te bekijken, kunnen ze precies zien wat ze kunnen verwachten, wat helpt om angst en onzekerheid te verminderen.

Brede Toewijding aan Inclusie

De inspanningen om Waregem Koerse inclusiever te maken, gaan verder dan alleen de prikkelarme foor. Het evenement heeft ook speciale rustzones geïntroduceerd waar mensen even kunnen ontsnappen aan de drukte, en medewerkers zijn getraind om op een ondersteunende manier om te gaan met bezoekers met autisme. Deze initiatieven zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of specifieke behoeften, kan genieten van het evenement.

Conclusie

Waregem Koerse blijft een evenement dat traditie en innovatie moeiteloos combineert. Door aandacht te besteden aan inclusie en de specifieke behoeften van personen met autisme, zet Waregem Koerse een belangrijke stap naar een evenement waar iedereen zich welkom en comfortabel voelt. Of je nu komt voor de races, de feestelijke sfeer, of om rustig te genieten van de prikkelarme foor, Waregem Koerse biedt voor ieder wat wils, en blijft zo een feest voor iedereen.

Stichter & Auteur
Belgische auteur & stichter van Autisme België 📘 | Voorvechter voor autismebewustzijn | Spreker & inspirator | Delen van inzichten & verhalen om begrip te vergroten 🌍 | #AutismeBewustzijn

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.