Dialectische gedragstherapie bij personen met autisme kan zeker werken, daar dat ook de handvaten van deze specifieke therapie gelijkenissen heeft met de punten die helpend zijn bij autisme. Maar wat houdt die dialectische gedragstherapie nu precies in?
Inleiding tot de dialectische gedragstherapie (DGT)
Dialectische gedragstherapie (DGT) ofwel Linehan genoemd richt zich tot personen met destructief gedrag. De core van deze therapie gaat er over om een vast en ritueel gedragspatroon te veranderen naar een meer constructief gegeven. Maar deze therapie bestaat uit 3 peilers:
- Gedragstherapie
- Mindfulness
- Dialectiek
De vermenging van gedragsprincipes met mindfulness levert een therapievorm op die enerzijds gericht is op gedragsverandering en anderzijds op het leren herkennen, erkennen en accepteren van de eigen gedachten en emoties. De dialectiek verwoordt het bewust hanteren van spanningen, tegenpolen, these en antithese, om zo tot een nieuwe synthese te komen. De persoon wordt zo veel mogelijk aangesproken op eigen verantwoordelijkheid.
Dialectische gedragstherapie kent een duidelijke prioritering van behandeldoelen, waarbij de eerste focus is het onder controle krijgen van het levensbedreigende impulsieve gedrag en de persoon in therapie houden. Vervolgens wordt gewerkt aan het verminderen van het gedrag dat de kwaliteit van leven bedreigt en worden nieuwe coping vaardigheden aangeleerd. De therapie start met een commitmentfase, waarin doelen en wijze van samenwerking wordt afgesproken en therapiemotivatie wordt bewerkt. Ook tijdens de therapie heeft de kwaliteit van samenwerking, bespreken van valkuilen daarin en al het gedrag (van persoon en therapeut) dat interfereert met een goede therapeutische samenwerking, hoge prioriteit.
Waarom DGT ook werkt bij autisme?
Ikzelf heb deze therapie een aantal keer gevolgd in het kader van mijn autisme. Ik stond in het begin versteld te kijken toen ze mij deze therapie voorstelden daar ik wist dat dit vooral gericht is naar personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Maar naar mate ik de uitleg kreeg wat de therapie inhield, wat ik kon verwachten hoe meer ik zin kreeg om deze te volgen.
In mijn eerste gesprek hierover ging ik er nog dieper op in en kwam al snel bij de basisprincipes van deze therapie terecht waaronder de 5 G (Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag en gevolg). Naar mate ik vorderde in deze therapie hoe meer dit schema me hielp. Ik schreef het ook telkens uit dat ik iets had om terug te vallen indien nodig.
Op deze manier kreeg ik vaak meer inzicht in het ontstaan van ‘crisis’-situaties, wat er vooraf ging en wat erna allemaal gebeurde. Door deze oefeningen te doen leerde ik al snel andere manieren om met deze situaties om te gaan. Maar natuurlijk is deze therapie ook niet voor iedereen geschikt om te volgen. Dit is best ook een heel intensieve therapie die heel wat uithouding en motivatie vraagt om deze te laten slagen.
Ik volgde deze therapie in een individueel kader wat meer op mijn maat was, op de meeste plekken waar ze deze therapie aanbieden wordt dit in groep gedaan. Wat vaak voor velen een extra meerwaarde heeft. Maar dit is altijd te bekijken met uw behandelend team. Vaak ontstaat er een verwarring binnen deze afdelingen om dat we buiten de groep werkten. Maar door mijn autisme was therapie in groep onbegonnen werk, ik heb moeilijkheden met sociaal contact, laat staan in een therapeutisch kader zou ik geheel dichtslaan. Het vraagt al enige tijd voordat ik het behandelend team kon vertrouwen. Hierdoor werd ook die individuele keuze gemaakt.
Dus als antwoord of dit werkt bij autisme of niet?
Dit kan zeker een helpende therapie zijn, maar dit is zoals andere therapieën individueel te bekijken, wat werkt voor de een werkt niet perse voor een ander. Maar ik ben wel voorstander van deze therapie voor personen met autisme. Daarnaast voor de duidelijkheid, autisme is geen ziekte of stoornis. Maar een andere manier van informatieverwerking. En hierin kan deze therapie helpend zijn om andere inzichten te krijgen. Wel vraagt dit ook ervaring omtrent autisme bij het behandelend team. En is deze therapie ter ondersteuning.